Menü Bezárás

EUROPASS-Kiegészítő

TÁJÉKOZTATÓ
Az Europass bizonyítvány- kiegészítő igényléshez

 

Tisztelt Vizsgázó!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a 292/2023. (VII.6.) Kormányrendelet a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról rendelkezik arról, hogy 2023. augusztus 7-től Europass képesítőbizonyítvány-kiegészítő is igényelhető rendszerünkben.

A rendelet-módosítás továbbá egységesíti az Europass oklevél-kiegészítő, szakmaibizonyítvány-kiegészítő és képesítőbizonyítvány-kiegészítő magyar és angol nyelvű változatain kívüli nyelvek esetében alkalmazható fizetendő térítési díjak összegét.

A magyar és az angol nyelvtől eltérő más nyelvű Europass-kiegészítő kiállítása a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltség egyhavi összegének 15%-a, így 2023. augusztus 7-től a térítési díj minden Europass-kiegészítő típusra 15.000 (tizenötezer) forint.

A térítési díjat az akkreditált vizsgaszervező részére kell megfizetni.

 

 Mi az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező, a vizsgázó kérésére állítja ki. A bizonyítvány-kiegészítő információt ad a szakma, a részszakma és a szakképesítés alapadatairól, a képzésben részt vett egyén szakmai kompetenciáiról, a kötelező szakmai elméleti-gyakorlati tantárgyakról, az óraszámok mennyiségéről. A bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem bír jogi érvénnyel, csak a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes.

Milyen nyelveken kérhető az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

Az oklevél, illetve a szakmai bizonyítvány kiadásával egyidejűleg vagy azt követően a vizsgázó kérésére a Vizsgaközpont magyar nyelven vagy a szakmai vizsga nyelvén kiállított Europass bizonyítvány-kiegészítőt  ad ki. A magyar és az angol nyelvű Europass-kiegészítő ingyenesen és elektronikus formában, a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra. A magyar és az angol nyelvtől eltérő más nyelvű Europass-kiegészítő elektronikus formában, a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra, a kiadásáért a kérelmező térítési díjat fizet a Vizsgaközpontnak.

Mennyibe kerül az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

A magyar és az angol nyelvű Europass-kiegészítő ingyenesen és elektronikus formában, a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra.

A magyar és az angol nyelvtől eltérő más nyelvű Europass-kiegészítő elektronikus formában, a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra, a kiadásáért a kérelmező 15.000 Ft térítési díjat fizet az akkreditált vizsgaközpont részére. Abban az esetben, ha a kérelmező több idegen nyelven is kéri a bizonyítvány kiállítását, ez az összeg nyelvenként (15.000 Ft/nyelv) fizetendő.

Ki állítja ki a bizonyítvány-kiegészítőt?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaközpont állítja ki és a vizsgaközpont vezető írja alá.

FONTOS!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az Europass bizonyítvány-kiegészítő kiállítása a térítésmentes (magyar ill. angol nyelvű) bizonyítvány-kiegészítő igénylése esetén a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül, a térítési díj befizetéséhez kötött bizonyítvány-kiegészítő igénylése esetén a térítési díj beérkezésétől számított 30 napon belül történik meg.

A bizonyítvány-kiegészítő elsődlegesen elektronikus úton kerül megküldésre.

Amennyiben papíralapon szeretné a bizonyítványát átvenni, nyitvatartási időben az ügyfélszolgálatunkon lesz rá lehetősége a vizsgaközpont székhelyén. Cím: 1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Kérelem Europass bizonyítvány-kiegészítő kiadásához

Amennyiben Europass bizonyítvány-kiegészítőt igényel, az alábbi kérelem kitöltésével és megküldésével teheti meg:

Kérelem Europass bizonyítvány-kiegészítő kiadásához

A kérelmeket a csuhai.judit@bkszc.hu  email címre kérjük aláírva vagy AVDH hitelesítve megküldeni.

További információ: https://nrk.nive.hu/

EUROPASS kiegészítő igénylés folyamata

 1. KÉRELEM
 • kérelem kitöltése, aláírása, vagy hitelesítve ügyfélkapun keresztül
 • kérelem beküldése postai úton, vagy elektronikusan
 • vizsgaközpont visszaigazoló emailt küld a kérelem befogadásáról
 1. EUROPASS- KIEGÉSZÍTŐ ÖSSZEÁLLÍTÁSA
 • magyar vagy angol nyelvű Europass- kiegészítő kiállítása
 • amennyiben nem magyar vagy angol nyelvű kiegészítő lett igényelve, ebben az esetben a 15.000 Ft térítési díj befizetése
 • Europass-kiegészítő kiállítása
 1. EUROPASS-KIEGÉSZÍTŐ MEGKÜLDÉSE/ÁTVÉTELE
 • elektronikus úton
 • személyes átvétel a vizsgaközpontban